Unngå kontantuttak med kredittkort

Bruk av kort som betalingsmiddel er blitt normalen i Norge. Vi betaler små og store summer med debet – eller kredittkort, og vi er begynt å snakke om det «kontantløse samfunnet». De forskjellige kortene kan selvsagt enda benyttes til uttak av kontanter om det er ønskelig, men vær oppmerksom på kostnadene om du bruker et kredittkort.

Debetkort versus kredittkort

Et debetkort er det kortet din vanlige bank utsteder til deg. Et såkalt «minibank-kort». Når du betaler med dette kortet, eller tar ut kontanter, trekkes summen direkte fra kontoen din med en gang. Du har ikke mulighet til å stoppe dette trekket. Normalt tilkommer det et lite gebyr om du tar ut i en fremmed bank, mens varekjøp er gratis. Varekjøp med et kredittkort er også gratis, men her trekkes ikke summen direkte fra konto. Det er lagt inn en «forsinkelse» i trekket, og dermed forsvinner ikke pengene før denne perioden er over. Det som er vanlig er at kredittkortselskapene reserverer pengene på kontoen din. Det gir deg muligheten til å stoppe betalingen om det er nødvendig. Kontantuttak med kredittkort er derimot ikke gratis.

Uttak av kontanter med et kredittkort

Kredittkort er nyttige til betaling av varer og tjenester, men bør brukes smart for å ha lave utgifter. Kontantuttak bør man derfor unngå, både i minibank og på posten (vær oppmerksom på at de fleste kredittkortselskaper også regner betaling av regninger over skranke som kontantuttak). Når du tar ut kontanter med kredittkort vil du ofte bli pålagt et gebyr. Det kan være en fast sum eller en bestemt prosent av uttaksbeløpet. I tillegg til gebyret vil renten begynne å løpe, siden den rentefrie perioden ikke gjelder for kontantuttak. Over tid vil dette bli kostbart i forhold til å bruke et debetkort.

Uttak av kontanter i utlandet

Det er anbefalt å bruke kredittkort når du reiser utenlands. Årsaken til dette er det forsinkede trekket fra kontoen din. Det gir deg muligheten til å sjekke hver eneste transaksjon før du betaler. På den måten kan man få stoppet eventuelle svindelforsøk. Å ta ut kontanter i utlandet med kredittkort fungerer på samme måte som i Norge, men koster deg enda mer. I tillegg til de gebyrene banken din tar vil det komme et valutapåslag. Dette er en viss prosent av uttaksbeløpet, som skal dekke opp vekslingen av valuta for bankene. I tillegg kan man risikere å måtte betale et gebyr til den utenlandske banken du tar ut kontantene hos. Skal man lage et enkelt oppsett for hva som kommer ekstra vil det se slik ut; gebyr for kontantuttak + valutapåslag + kredittkortrenten + eventuelt fremmed banks gebyrer. Velger du likevel å ta ut kontanter med kredittkort, husk å velge «belast konto i lokal valuta». Det vil være det rimeligste alternativet på grunn av vekslingskurser.

Smarte brukere har lave kortkostnader

Bruk gjerne kredittkortet ditt både i Norge og utenlands. Det hele handler om å bruke det smart. Alle kredittkort har en rentefri periode. Bruk kredittkort kun til betaling av varer og tjenester på nett og i butikk. Når du mottar fakturaen fra kredittselskapet/banken er det lurest å betale inn all benyttet kreditt (fakturaen har et minstebeløp, men det står deg fritt til å betale det du vil over dette beløpet). Da slipper du å få renter på beløpet. Er du i en situasjon hvor du ikke har muligheten til dette bør du betale inn så mye som mulig for å redusere rentekostnadene. Vær også oppmerksom på at du kan få skattefradrag for 27% av betalte renteutgifter på kredittkort. Sjekk derfor selvangivelsen at dette er kommet med før du leverer den. Benytt også eventuelle forsikringsmuligheter inkludert i kortet, som for eksempel reise – og avbestillingsforsikring. Husk å sette deg inn i hvilke betingelser som gjelder.