Øk verdien på boligen din

Det kan være mye å hente på styling av boligen før du selger. Men hvor mye bør du investere før vinningen går opp i spinningen?

Boligbonanza

Det har vært spådd lenge at prisen på boliger vil kjølne, men så langt ser ikke dette ut til å slå til. Ekspertene har stort sett tatt feil i flere år, så du er nødt til å være din egen rådgiver. Ekspertisen er slett ikke alltid til å stole på, noe finanskrisen med all mulig tydelig har bevist. Ulike områder i landet har naturlig nok høyere eller lavere vekst. Dette må tas med i betraktning når du vurderer tiltak. Det er mye mer å hente på styling og andre grep om du har en bolig i et pressområde. Som en tommelregel kan vi gå ut fra at veksten vil være på rundt to prosent i 2016, mens det i følge noen vil være en fallende tendens i 2017 og 2018. Andre prognoser sier en vekst på 3 % før den faller til to prosent i 2017.

En investering på femti tusen kan gi deg stor gevinst

Det kan være så enkelt som å pusse og male vegger og tak. Med én gang blir boligen din mer attraktiv for potensielle kjøpere. Glem ikke detaljer som listverk eller en gammel og sliten toalettring! På kjøkkenet kan det også være de små detaljene som for deg utgjør gevinst eller ikke. Det kan for eksempel være nye knotter på skapdørene eller utskifting av en benkeplate, kanskje en ny lampe…

Særpreg og karakter

I følge erfarne eiendomsmeglere kan verdien på leiligheten eller boligen øke med flere hundre tusen kroner ved å foreta de rette grepene. Differansen er avhengig av den totale prisen. Dersom det er potensielle kjøpere som er ute etter karakter, sjel og særpreg, er det viktig at du selv ser hva dette er og understreker det på en så positiv måte som mulig.

Førsteinntrykket

Øk verdien på boligen din gjennom å oppgradere første- og totalinntrykket. Du kan engasjere en takstmann og spørre hva han eller hun mener. De mest lønnsomme grepene er i følge deres erfaring å sette inn en peis i tillegg til å bygge balkong. Balkongen er litt mer komplisert. Men om du investerer 150 000 kroner i en fin balkong, kan du regne med at du får 300 000 mer for boligen. Med en investering på tjue til femti tusen i en peis kan du tilsvarende som ”belønning” få ut det dobbelte. Sørg bare for at du har pipe og har søkt brannvesenet om lov før du annonserer boligen med ildsted…

Andre forhold

Beliggenheten er det ikke så mye å få gjort noe med, men dersom det er trær eller andre hindringer som det er mulig å fjerne, er gode lys- og solforhold et vesentlig poeng. Tenk over om en balkong vender ut mot en støyfull gate, eller om den blir liggende i ly.

Oppussing av bad

Om et bad er ti år gammelt, er det igjen i følge eksperter nok å pusse det opp. Det er ikke nødvendig å investere i et fullstendig nytt bad. Dessuten vil mange selv pusse opp badet i henhold til egne krav og standarder. Dersom badet er eldre enn dette, tjue til tjuefem år, anbefaler ekspertene å rehabilitere i løpet av tre til fem år. Årsaken er at det ellers vil kunne oppstå vann- og soppskader. Du kan få igjen tre til fire hundre tusen kroner dersom du investerer 200 000 kroner. Alternativet er å sette inn et nytt dusjkabinett. Nye fliser som bare legges oppå de gamle, frarådes. Andre eksperter mener at det ikke lønner seg å legge for mye i badet før du skal selge. Igjen må du vurdere markedet. Jo større press, jo større sjanser for å øke gevinsten på salget.

Enkel oppussing ofte det beste

Om leiligheten eller boligen er ren, pen og velstelt, er dette ofte viktigere enn å gjøre for mye oppussing. Dersom du allikevel ser at du har gode sjanser til å få igjen for investeringen, er det lurt å sørge for dokumentasjon. Husk at mange ønsker å sette sitt eget preg på en ny bolig, og vil derfor ofte selv ta en runde med malerkosten før de flytter inn.

Kjøkken trenger ikke være dyrt

Det viser seg at kjøkkenet ikke er like viktig som badet. Dersom du investerer 50 000 kroner i nytt blandebatteri, benkeplate, fronter og servant, har det vist seg at du kan få like mye igjen for dette som når du investerer både 200 – og 300 000 kroner.

Trendy valg på overflater

Når noen er på jakt etter ny bolig, har de ofte sjekket de nyeste trendene. De følger med i magasiner og interiørtrender og er opptatt av hva som er moderne og trendy. Derfor lønner det seg å tenke i de samme banene. Dersom du har vært vant til et minimalistisk uttrykk og trenden går mot det varme, vil en kjøper kunne miste interessen fordi det er blitt ”gammeldags”. Det stemmer ikke lenger med de preferansene en moderne kjøper er ute etter.

Hvordan har du utnyttet arealet?

Noe de fleste er opptatt av, er om det er god romløsning. Du kan for eksempel dele inn boligen på en mer hensiktsmessig måte, kanskje ved å få til et ekstra soverom. I tillegg kan det være en smart løsning for mer skapplass for eksempel. Det sier seg selv at om du får en treroms i stedet for en toroms leilighet, øker attraktiviteten for de fleste.

Styling før visning

Boligstyling er blitt et begrep etter hvert. Det viktigste er at det ikke ser ut som en overpyntet brud og blir kunstig. Det skal ikke merkes at boligen er stylet. Men du kan gjøre mye dersom du får en profesjonell stylist med på laget. Det kan være et enkelt grep som å matche farger, skifte ut den gamle sofaen med en mer tidsriktig sitteinnretning, sette inn lys og planter som gjør førsteinntrykket varmt og innbydende uten at det blir overveldende og kvelende. De fleste har altfor mange møbler og ting. Dermed mister kjøperne følelsen av å kunne skape selv. Den forrige eierens innredning må ikke være for dominerende. Stylingen skal appellere til så mange som mulig, eventuelt en spesiell målgruppe.